Soalan Lazim

Soalan-Soalan Popular

Baka tertentu anjing tidak boleh diimport ke negara ini manakala terdapat sekatan ke atas import beberapa baka anjing lain. Sila rujuk kepada Senarai Baka Anjing Terlarang / Terhad dan syarat-syarat kelulusan pengimportan Baka Anjing Terhad.

Haiwan eksotik asal hidupan liar mungkin tertakluk kepada syarat-syarat pemuliharaan hidupan liar di bawah CITES. Sila rujuk kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara untuk maklumat lanjut.

Import adalah tertakluk kepada peraturan-peraturan mengimport Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia (DVS). Untuk jenis haiwan dan produk-produk yang tidak disenaraikan, sila tulis kepada kami untuk peraturan-peraturan khusus.

Anjing dan kucing hendaklah sekurang-kurangnya berumur 3 bulan pada masa import.

Tidak ada sekatan ke atas bilangan haiwan yang boleh diimport oleh seseorang. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa tempatan di Malaysia mempunyai peraturan-peraturan yang berkaitan dengan bilangan anjing yang boleh disimpan di dalam premis kediaman. Ini tidak perlu (kecuali untuk baka anjing terhad) tetapi adalah dinasihatkan.

Anda dikehendaki untuk mendapatkan permit import daripada jabatan ini untuk mengimport haiwan kesayangan ke Malaysia. Haiwan yang tiba tanpa permit import tidak boleh dibenarkan masuk oleh pegawai-pegawai kuarantin haiwan di pintu masuk. Untuk mengimport haiwan eksotik atau hidupan liar sebagai haiwan kesayangan, anda mungkin juga perlu mendapatkan kelulusan daripada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara sebelum memohon permit import daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar.

Haiwan peliharaan mungkin  tidak dibenarkan masuk atau tertakluk kepada apa-apa tindakan yang difikirkan sesuai oleh Pegawai Kuarantin Haiwan.

Haiwan peliharaan adalah diperlukan untuk mendarat dan diluluskan masuk di pintu masuk yang dinyatakan dalam permit import. Transit haiwan peliharaan di tempat-tempat kemasukan lain tidak dibenarkan tanpa kebenaran oleh pegawai Kuarantin Haiwan di pintu masuk yang ditetapkan.

Salinan asal permit import, sijil kesihatan daripada pihak berkuasa veterinar negara pengeksport dan kelulusan CITES (jika perlu) hendaklah dikemukakan kepada Pegawai Kuarantin Haiwan untuk pelepasan. Semua dokumen hendaklah dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris.

Haiwan peliharaan juga boleh dibawa masuk bersendirian tanpa pemilik atau individu. Seorang wakil tempatan (rakan, saudara atau ejen di Malaysia) boleh dilantik oleh pemilik untuk mengendalikan pemeriksaan di pintu masuk dan hal-hal berkaitan dengan kuarantin.

Kemudahan kuarantin untuk anjing dan kucing disediakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang, Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan Padang Besar (Sempadan Perlis-Thailand).

Pegawai Kuarantin Haiwan di pintu masuk akan membantu dalam pengangkutan haiwan ke stesen kuarantin.

Caj kuarantin untuk anjing dan kucing adalah lebih kurang RM 79.00 dan RM 72.00 masing-masing setiap minggu. Caj ini tidak termasuk makanan dan kos-kos rawatan yang mungkin diperlukan.

Bagi pengimportan ke Semenanjung Malaysia, permit import hendaklah diperolehi daripada Pengarah Jabatan Veterinar Negeri atau Ketua Pengarah, Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Malaysia.

Bagi pengimportan ke Negeri Sabah dan Sarawak, pertanyaan dan permohonan hendaklah dibuat kepada negeri-negeri berkenaan.

Anda perlu mengemukakan permohonan bersama-sama dengan satu salinan rekod vaksinasi semasa dan yuran permit import berjumlah lima Ringgit Malaysia (RM 5.00) bagi setiap anjing / kucing. Bayaran ini boleh dibayar secara tunai atau melalui bank draf, kiriman wang atau wang pos, yang dibayar kepada Ketua Pengarah Perkhidmatan Veterinar Malaysia atau Pengarah Negeri yang berkenaan. Pemohon di luar negara boleh mengemukakan permohonan melalui pos atau melalui wakil tempatan (rakan, saudara atau ejen di Malaysia).

Permit dikeluarkan dalam masa sehari.

Permit import adalah sah selama 30 hari dari tarikh dikeluarkan.

Import adalah tertakluk kepada peraturan-peraturan mengimport Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia (DVS).

Haiwan peliharaan hanya boleh diimport sebagai kargo pengiriman dan hendaklah diisytiharkan kepada Pegawai Kuarantin Haiwan di tempat pendaratan untuk pelepasan masuk.

Walaupun tidak diwajibkan, tetapi adalah baik untuk memaklumkan kepada Pegawai Kuarantin Haiwan di pintu masuk (lihat senarai pintu masuk) berkenaan dengan maklumat anggaran waktu ketibaan dan maklumat penerbangan untuk pelepasan masuk lebih cepat.

Untuk kelulusan kemasukan, haiwan peliharaan mesti mendarat hanya di pintu masuk yang dinyatakan dalam permit import. Haiwan peliharaan yang memerlukan kuarantin hanya boleh mendarat di KLIA, Pulau Pinang atau Padang Besar di mana kemudahan kuarantin disediakan.

Selain daripada caj Kastam, kemasukan haiwan peliharaan adalah tertakluk kepada caj pemeriksaan veterinar.

Sijil Kesihatan Veterinar hendaklah bertarikh dalam tempoh 7 hari eksport kecuali dinyatakan sebaliknya dalam peraturan import.

Anjing dan kucing dari United Kingdom, Republik Ireland, Sweden, Australia, New Zealand, Jepun, Brunei dan Singapura tidak tertakluk kepada syarat kuarantin dengan syarat haiwan itu sihat dan semua dokumen adalah lengkap. Anjing dan kucing dari negara-negara lain adalah tertakluk kepada kuarantin sekurang-kurangnya 7 hari.

Untuk haiwan peliharaan yang mesti dikuarantin, permit import hendaklah dikeluarkan hanya selepas pengesahan ruang kuarantin yang ditentukan oleh Stesen Kuarantin Haiwan berkenaan. Oleh itu apabila permit import dikeluarkan, ini bermakna kuarantin dikhaskan untuk ketibaan.

Ya, pemilik dan sesiapa yang diberi kuasa olehnya dibenarkan untuk melawat haiwan setiap hari pada jam 8.00 pagi hingga 4.00 petang. Bagaimanapun, pengunjung dinasihatkan supaya mematuhi segala undang-undang dan peraturan-peraturan stesyen kuarantin sepenuhnya.

Still need help

We enjoy adapting our strategies to offer every client the best solutions that are at the forefront of the industry.

Forum

We conduct the marketing of products & services using latest technologies.

Call Support

We analyse your websiteu2019s structure, internal architecture & other key

Chat with Us

We are well known within the industry for our technical capabilities